Per APAPMA

L’especisme i l’explotació animal

Publicat el 14/04/2020

L’especisme és una forma de discriminació envers una altra espècie, és similar al racisme amb les races o al sexisme amb els sexes. Tota discriminació, sigui per la raça, el sexe, l’espècie, la posició social, l’edat, etc. té lloc quan un individu posa els seus valors per sobre d’un altre i afecta els seus interessos.

Quins són els interessos de cada individu? Per resumir: no patir, ser feliç i viure.

Igual que nosaltres, els animals tenen el mateix sistema nerviós central amb la mateixa capacitat de sentir. Cada individu té la seva personalitat i els mateixos interessos.


Si la nostra moral ens diu que hem d’acabar amb el racisme i el sexisme. Perquè no amb l’especisme?

Hem de respectar el seu interès bàsic: el dret a la vida, la seva integritat física i psíquica.

No hi ha cap justificació per seguir explotant els animals per satisfer els nostres interessos, tenim alternatives.

L’explotació animal és l’ús que fem dels animals pels nostres interessos. Per a l’explotador són recursos o matèries primeres; són esclaus, la seva vida val tant com el benefici que pugui generar-li.

Qualsevol explotació animal suposa la mateixa conseqüència: privació de llibertat, limitació o anul·lació de gaudir, patiment, etc. Molts dels animals acaben amb depressions, actituds violentes, automutilacions i fins i tot el suïcidi.

Són quatre els àmbits fonamentals en què els animals són explotats: per l’obtenció d’aliments, de vestimenta, d’oci i d’experimentació.

Només en un any, en l’àmbit alimentari, són assassinats 60.000 milions d’animals terrestres i 140 milions de tones de peixos, els peixos no es poden comptabilitzar en nombre d’individus, per la qual cosa les dades són relatives però segurament són molt més elevades.

En les explotacions els animals són:

Violats: les femelles són forçades a copular o són inseminades artificialment.

Mutilats: als galls i a les gallines se’ls hi talla el bec; a les ovelles i als gossos se’ls talla la cua; als porcs la cua, les dents i els genitals; etc.

Torturats: en la ramaderia els animals estan confinats en gàbies on no es poden moure, ni girar-se; la venda de mascotes, els zoos, els aquaris, etc. La privació de llibertat els crea trastorns psicològics i finalment, quan un animal deixar de ser rentable o bé el seu cos arriba al benefici més gros per l’explotador, és assassinat.

Seguirem per aquest camí?

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en whatsapp
APAPMA

APAPMA

Entitat civil fundada el 1989, que te per objectiu la protecció del medi ambient, les plantes i els animals, com així la salut publica.

Utilitzem cookies per a millorar la teva experiència. Entenem que hi estas d'acord si continués navegant