Per APAPMA

Alimentació: L’ètica i els drets humans i animals

Publicat el 15/04/2020

Uns mil milions de persones pateixen fam en el món. Cada segon una persona mor de fam en aquest planeta, 30 milions de persones a l’any.

Cada dia moren de fam entre 6.000 i 43.000 nens, tanmateix, a escala mundial, aproximadament el 40% de la pesca, el 50% de les collites de cereals i entre un 90% i un 98% de soia s’utilitza per alimentar als animals de granja. El 80% dels nens que pateixen fam viuen en països que produeixen excedents d’aliments, però els nens continuen passant gana i moren, perquè l’excedent de cereals s’utilitza per alimentar als animals o és exportat.

Segur que molts de vosaltres heu sentit aquesta frase: “els animals dels rics, es mengen el pa dels pobres”. A Etiòpia l’any 1984, van morir desenes de milers de persones per fam perquè els aliments produïts van ser exportats per alimentar als animals de consum. A Guatemala, un 75% dels nens menors de cinc anys, pateixen desnutrició. Tanmateix, anualment se segueixen produint més de 17.000 tones de carn per exportar-la als EUA.

L’explotació d’animals, en els diferents àmbits en què actualment se’ls explota, és una violació dels seus drets i un estat comparable a l’esclavitud o al genocidi.

No som superiors a cap raça, sexe, cultura o espècie.

No podem fer servir com excusa la intel·ligència, no tots els humans tenim les mateixes capacitats. Com es descriu la intel·ligència? Tenim la capacitat de reflexionar sobre els nostres actes, sabem diferenciar entre el bé i el mal.

Es el veganisme el camí cap a un futur millor?

Els primers beneficiats a portar una vida vegana, sense cap dubte, són els animals que deixem d’explotar i matar, però hi ha més beneficis tant per nosaltres com pel conjunt del planeta. Els recursos que utilitzem per alimentar els animals explotats servirien per acabar amb la fam del món.
L’explotació ramadera desaprofita molts recursos i és molt contaminant (residus d’orina i defecacions). És responsable del 18% dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle i també està relacionada amb la desforestació Es necessiten grans espais per cultivar els aliments pels animals explotats i pel confinament d’aquests. Més del 50% de la superfície de la Terra està destinada a aquesta explotació.


L’aigua: es necessiten 15.000 litres per 1 kg de carn, en canvi, només 1.500 litres per 1 kg de blat.


Els oceans estan en estat crític. La quantitat d’espècies i d’individus disminueix cada any, resultat de l’explotació pesquera. Si continuem així, el món aquàtic desapareixerà.

 
Un altre benefici és la no transmissió de malalties. La zoonosi, que és la transmissió d’una malaltia animal a l’esser humà, com poden ser la toxoplasmosi, la salmonel·la, etc. Podríem realment prendre consciència cap al canvi?

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en whatsapp
APAPMA

APAPMA

Entitat civil fundada el 1989, que te per objectiu la protecció del medi ambient, les plantes i els animals, com així la salut publica.

Utilitzem cookies per a millorar la teva experiència. Entenem que hi estas d'acord si continués navegant