Per APAPMA

La caça i la pesca furtiva: immoralment derogada del Codi Penal

Publicat el 04/05/2020

Ha augmentat la caça furtiva al Pirineu. Diversos mitjans de comunicació catalans fan ressò d’aquesta notícia durant l’any 2018, alertats pels Agents Rurals que denuncien que s’han detectat grups organitzats que havien arribat de fora de Catalunya per caçar il·legalment isards, muflons o cabirols amb armes prohibides. “Són gent benestant, jove, preparada físicament, que intenten abatre el màxim nombre de trofeus cinegètics a les nostres muntanyes”, i afegeix que actuen “com si fos una competició”. Utilitzen armes prohibides com ara fusells d’un sol tret amb silenciador, sovint els acompanyen guies locals i porten roba i vehicles de camuflatge. “Aquests grups organitzats ens preocupen perquè són perillosos, no respecten la normativa i intenten fugir”, així els descrivia l’agent Ricou al diari ara.cat, Cap dels Agents Rurals de Lleida.

I al Principat?

No negarem que quan més en alerta estan les autoritats, i més se’n parla sobre aquestes activitats il·legals, és en època de “la temporada de caça i pesca”, però és obvi que activitats il·legals d’aquest tipus es detecten constantment, en conta-gotes, es maten animals il·legalment.

Però el fet que fins i tot durant el “gran confinament”, s’hagi enxampat tres caçadors furtius que a Ordino havien abatut de nit i en ple confinament a un cabirol, posa en qüestió la gravetat d’aquest fet, davant de la impotència de què se’ls pugui sancionar per la via administrativa, i no per la penal, perquè aquest tipus de conductes es van despenalitzar. Únicament es persegueix com a delictiu quan s’atempta contra les espècies amenaçades o protegides.

La caça i pesca il·legal va deixar de ser perseguit per la via penal amb l’entrada en vigor de la Llei 13/2016, derogant-se així les penes que s’havien previst en l’anterior Llei del Codi Penal.

Amb aquest nou marc legal, a aquests tres caçadors furtius de ben segur se’ls va comissar l’arma, i se’ls obrirà un expedient administratiu que previsiblement acabarà amb una multa econòmica, i la retirada del permís de caça per un període màxim de tres anys, fent-se càrrec els banders de l’incompliment de les normes sobre la cinegètica.

En altra època, aquestes mateixes persones s’enfrontarien a penes d’arrest o una multa fins a 1.500 euros, que serien dictades per la Justícia, però ara es castiga amb sancions administratives que estan graduades entre lleu (multa 30 euros), greu (multa entre 300 i 1000 euros ), i molt greu (amb multa de 2000 a 3000 euros), segons la Llei 13/2016.

Tanmateix, no creieu que és del tot incoherent que si d’una banda s’hagin endurit les penes contra tots aquells que hagin maltractat amb crueltat un animal, i que el Codi Penal tingui prevista sanció amb penes de presó d’un any i multa fins a 6.000 euros, que es poden elevar fins a la pena de presó fins a dos anys i multa fins a 9.000 euros per maltractament causa la mort de l’animal, però en canvi la caça i pesca furtiva únicament sigui castigada per la via administrativa, sense que s’hagin previst penes d’arrest o de presó per haver matat il·legalment un animal?

Reivindicar que la caça i la pesca il·legal torni a ser penalitzada com a fet delictiu, i per tant, perseguit per la via penal amb penes d’arrest o de presó, és un dels objectius de l’associació APAPMA.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en whatsapp
APAPMA

APAPMA

Entitat civil fundada el 1989, que te per objectiu la protecció del medi ambient, les plantes i els animals, com així la salut publica.

Utilitzem cookies per a millorar la teva experiència. Entenem que hi estas d'acord si continués navegant